Psikolojik danışma sürecinin amaçlarından biri, bireyin kendini tanımasıdır. Bireyin kendini tanıması demek; zekâsı, kişiliği, eğilimleri, ilgi ve yetenekleri hakkında doğru, genel geçer bilgiler edinmesi demektir. Bir bütün olarak kendini tanıyan birey, güçlü ve zayıf yanlarının farkında olarak gelişim ve değişim gösterebilmek için doğru kanallardan adım atmayı başaracaktır.
Psikolojik testlerin değerlendirilmesi standart ölçümlere göre yapılmakta ve danışanla sonuçlar paylaşılmaktadır. Test sonuçları testörün kişisel yorumlarını içermemektedir. Uygulanan testler danışma sürecinin amacına hizmet edecek şekilde ilk görüşmelerde danışman tarafından seçilebileceği gibi ilerleyen oturumlarda da yine danışman psikolojik test kullanmaya ihtiyaç duyabilir. Örneğin terapist, oyun terapisi yürüttüğü bir danışanla süreç içinde odaklanamama ve dikkat dağınıklığı gibi problemler fark edebilir. Böyle durumlarda danışana dikkat ve algı ile ilgili test uygulamaya karar verebilir. Psikolojik testler ölçeceği alan ve uygulanacak yaş grubuna göre çeşitlilik göstermektedir. Psikolojik danışmada kullanılan psikolojik testler ana başlıklar altında şu şekilde sıralanabilir.
Zekâ Testleri
Gelişimsel Değerlendirme Testleri
Objektif Kişilik Testleri
Projektif Kişilik Testleri
Psikolojik Danışma Alanında Kullanılan Durum Değerlendirme Testleri
Dikkat ve Algı Testleri
Bu testlerin yanı sıra kariyer danışmanlığı ve yetenek, ilgi ve tutum belirleme ile ilgili alanlarda psikolojik testler bulunmaktadır. Psikolojik testler hızlı ve güvenilir sonuçlar vererek danışma sürecinde müdahale yöntemleri belirleme konusunda danışmana yol göstermektedir. Böylece psikolojik problemlerin çözümüne kolaylaştırıcı ve sağlıklı katkılar sunmaktadır.